Köp en Rubiks kub i 3×3 storlek

20 november 2020 Cecilia Olsson

En Rubiks kub 3×3 är den storlek som originalet från 1970-talet gjordes i. Den har nio rutor på varje sida och eftersom den är formad som en kub och har sex sidor så blir det totalt 54 färgade rutor. Det finns nio rutor av varje färg som på originalet är vit, gul, grön, blå, röd och orange. Man löser kuben genom att vrida på de olika delarna så att varje sida på kuben blir enfärgad. En helt ny kub är löst då den kommer i förpackningen så då får man blanda kuben innan man försöker återställa den.

Rubiks olika bitar

De olika bitarna på Rubiks kub kallas hörnbitar, kantbitar och centrumbitar (även kallade mittenbitar). Hörnbitarna sitter som man hör på namnet på kubens hörn, det finns 8 stycken av dem och de har tre färger var. Kantbitarna sitter mellan hörnbitarna, de har två färger och det finns totalt 12 stycken på en 3×3 Rubiks kub. Centrumbitarna har endast en färg, det finns sex stycken och de sitter i centrum på varje sida.

Centrum bitarna är de enda som inte kan röra på sig då man vrider på kuben, vilket alltså även gör att de bestämmer färgen på den aktuella sidan. På originalet sitter alltid vit centrumbit mittemot gul, den röda mittemot den orangea och den gröna mittemot den blåa. 

Det finns mängder av olika lösningar (algoritmer) att lära sig

De vanligaste lösningarna på Rubiks kub är Layer by Layer, LBL som går ut på att man löser ett lager i taget, där sista är svårast. Med metoden Corners First, CF gör man först hörnen och sen kanterna utan att förstöra hörnen. Edges First, EF är tvärtemot då man börjar med kanterna och sedan gör hörnen utan att förstöra kanterna.

Vill du själv lära dig lösa en Rubiks kub 3×3 så hittar du sådana till bra pris och med snabb leverans hos MasterCubeStore.se.

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak