Brottmålsadvokater har många uppgifter

13 augusti 2020 william eriksson

En brottmålsadvokat är expert på lagar som gäller brott, påföljder, skadeståndsfrågor och mycket annat. Den som är anklagad för ett brott har rätt till försvarsadvokat, och ett brottsoffer har rätt till målsägarbiträde. Om offret är ett barn utser man en så kallad särskild företrädare.

Alla dessa roller kan en brottmålsadvokat skifta mellan i sin yrkesverksamhet. Det betyder att advokaten ska vara opartisk och inte ha några synpunkter mer än att ta hänsyn till vad lagen säger. Men han ska göra allt för att hjälpa den som han företräder.

Expert på brottmål i Arvika

Kanske behöver du speciellt hjälp av en advokat som är duktig på brottmål arvika. Det spelar ingen roll om du har gjort ett brott eller blivit utsatt för ett. Advokaten hjälper dig på bästa sätt både när det gäller förhörsprocessen och vid en eventuell rättegång. Det är en svår situation för de flesta att komma i kontakt med rättvisan i ett brottmål, och alla har rätt till en opartisk bedömning.

Kanske finns det förmildrande omständigheter som försvarsadvokaten kan lyfta fram. Man behöver inte själv argumentera för sin sak, för det kanske man inte orkar, utan då säger advokaten det som behöver bli sagt.

 

 

Brottsoffer får hjälp

Kostnaden för målsägarbiträde betalas av staten, så det kostar inget. Om man har blivit utsatt för ett brott ska man inte vara rättslös även om man saknar pengar. Tvärtom kan man få skadestånd vid en rättegång. Advokaten yrkar på detta, så man slipper själv. Målsättningen är att vi ska ha ett rättssäkert samhälle.

Om ett barn blir utsatt för brott, speciellt från en vårdnadshavare, är det en svår situation. Vi ska ta till vara barnens rätt och därför får barn under 18 år rätt till att ha en särskild företrädare. Samhället går alltså in och ger stöd när förmyndaren har visat sig ha svåra brister.

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak