Vem äger rätten till jakt?

20 maj 2021 Lily Hansen

Människan är en underlig varelse. En fullständigt maktgalen och fartblind varelse. Vi tror att vi har rätt att bestämma vilken art som ska få leva och vilken som ska utrotas. Makten finns i vår intelligens och förmåga att tillverka vapen. Inte minst jaktvapen. Vem som helst kan ta sig ut i skogen med ett gevär och skjuta på första bästa rådjur, älg eller hare.  

Kanske inte precis så. Du ska såklart ha jägarlicens och allt det där förstås. Men rent teoretiskt är det ingenting som hindrar någon med ett vapen att ge sig ut på jakt efter valfritt djur. Det vore otillåten jakt. Någon som gillar att problematisera företeelser skulle kanske ställa sig frågan om inte all jakt är otillåten. 

Jakt som jakt, kanske den personen tänker. Den problematiserande personen skulle säga att det är människan själv som gett sin art makt och medel att med vapen göra sig överlägsen andra arter. Därför är också människans jakt illegitim, skulle man kunna argumentera. 

 

Ingen återvändo efter skottet brunnit

Vad människan har mer än möjligheten att producera jaktvapen är förmågan till att känna empati. Med det i åtanke, vad är det som driver en människa att skjuta på andra djur? Hur går känslorna och tankarna i den mänskliga kroppen när man riktar geväret mot en annan levande varelse, siktar in sig och trycker in avtryckaren? När man väl tryckt in den finns ingen återvändo. Då är du en person som antingen har dödat eller försökt döda en annan varelse. 

Det är sådant som kanske får en att fundera på den där förmågan till empati. Gäller det bara människor emellan? Annars hade vi inte haft någon jakt på älg, rådjur, vildsvin och annat. Och du hade antagligen bara haft grönsaker och andra icke-animaliska produkter på din tallrik. Inget kött alltså. Eller är jakten värt köttet? 

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak