Gör kontering i din egen firma

27 juni 2022 jonas olsson

editorial

Många företagare vill helst sköta bokföringen själv, även om de inte har läst ekonomi. Med dagens smarta bokföringsprogram är det inte så svårt, för det är så mycket automatik inlagt. När du bokför en leverantörsfaktura föreslår programmet ett konto, till exempel Utfrakter, och då klickar du bara att det är okej.

Nästa gång du får en frakträkning kommer datorn ihåg hur du konterade förra gången, och det kommer upp som automatiskt förslag. Givetvis är det bra om du förkovrar dig i bokföring rent teoretiskt också, men det är inte nödvändigt. Kontering innebär mycket sunt förnuft i de nya programmen, och du kommer snabbt igång.

Beställ konteringsprogram och var oberoende

Du kanske inte vill inviga någon utomstående i dina affärshemligheter. Många företagare är mer rädda att visa sitt kundregister än sitt banksaldo. Konkurrensen är stor och man vill inte avslöja sina kunder eller priser.

Du har som företagare en lagstadgad skyldighet att bokföra affärstransaktioner löpande. Det är inte okej att spara alla kvitton i en skokartong. För din egen skull är bokföringsprogrammet till stor fördel, för du kan snabbt plocka fram listor och vet exakt hur företaget går. Även momsrapporter och annat klurigt får du ut automatiskt ur programmet, så du lär dig snart att tänka som datorn. Länktips: https://konteramindre.se/

 

kontering

 

Statistik får du automatiskt

Du kan se hur försäljningen skiftar från månad till månad och jämföra med samma period föregående år. Du kan följa hur banksaldot ändras, och du ser också enkelt vilka kunder som betalar i tid och vilka som behöver få en betalningspåminnelse snabbt.

Eftersom så mycket sker med datorstöd, är det inte betungande alls att mata in några kvitton, fakturor och betalningar. Många procedurer som tog lång tid förr tar nu bara några minuter, och datorn gör sammanställningar som du har användning för utan att du behöver räkna extra på det.

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak