Bygga hus med moduler

12 oktober 2020 Lily Hansen

En modul är en slags byggkloss, ungefär som en stor legobit. I modulen kan det finnas någon typ av inredning som är standard. Det kan vara exempelvis en fristående modul där allt finns i som badrum, sovrum, kök och vardagsrum. Eller så kan det vara en modul med endast en slags funktion som exempelvis ett enda stort rum eller två kontor. 

På utsidan kan modulerna se likadana ut. Eller så är det vissa moduler i grupp som har olika storlekar. Man kan exempelvis bygga ihop moduler av olika mått för att få en mer levande total byggnad. Om man inte väljer att gå på bara likadana mått. 

 

Ta en av varje

Modulhus är ett hus där man pusslat ihop flera olika moduler för att skapa en helhet. Det kan antingen bli ett stort kontorskomplex med likadana delar. Eller så gör man en villa med endast olika delar som passas ihop. Vill man så kan man också använda sig av precis likadana moduler för båda användningsområdena. 

Däremot så brukar det vara lite andra materialval när det gäller de moduler som man bygger villor av. Man vill gärna ha ett lite annat kök och badrum än vad man kan tänka sig på jobbet. Och även andra ytor kan man vilja ha lite mer personliga och hemtrevliga. 

 

 

Samma med olika funktion

När man pusslar ihop hus av moduler så kan man alternera funktionerna trots att modulen ser likadan ut. Det man i ena huset använder som möteslokal kan man använda som sovrum i det andra huset. Husbolag som bygger ihop moduler brukar även ha en viss valmöjlighet för kunden gällande interiören. 

Man kan ha några olika alternativ att välja bland. Eller så kan man ge ännu mer frihet så att kunden själv kan köpa och precis den inredning man önskar. Ibland går det även att göra vissa ytskikt själv.

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak