Sanera klotter och uppmuntra laglig graffitikonst

30 september 2020 Mikael Barani

Det här med vad som är konst är en evig vattendelare. Vissa säger att allt är konst, andra tycker att nästan ingenting kan kvala in som konst. Kanske ligger sanningen i det gamla uttrycket att ”skönhet ligger i betraktarens ögon”. Du har säkert själv rätt tydliga preferenser när det kommer till vad du själv uppskattar som konst.

De flesta tycker dock inte att klotter är särskilt konstnärligt. Graffiti är kanske en sak, men klotter på byggnader och annat är en helt annan femma. Samtidigt finns det såklart en minoritet som tycker att det är en form av konst, om så bara som ett uttryck för någon sorts vilja att synas.

Klotter kontra graffiti

Majoriteten av människor håller förstås inte med om detta vilket också är anledningen till att det läggs ned stora summor på att få bort klotter. Företag som https://hustvattarna.se/klottersanering rycker regelbundet ut för att se till att tvätta bort klotter från fasader och andra ytor där folk har tagit sig friheter att förse dessa ytor med krumelurer av olika slag.

Lösningen borde vara att ställa upp fler lagliga väggar för graffiti. Visst är en del av tjusningen med just klottrande att tagga platser där man inte får klottra, samtidigt skulle nog många få utlopp för sin kreativitet genom dessa lagliga ytor. Det finns säkerligen exempel i just din stad där kommunen har upplåtit plats åt ren och skär graffitikonst som verkligen också förskönar själva verket som konsten är målad på. Till exempel en grå och trist betongtunnel.

Vill man ha inspiration till riktigt bra graffitikonst så rekommenderas en resa till den tyska huvudstaden Berlin. Här finns flervåningshus som har gjorts spännande och roliga tack vara just graffiti. Det blir riktigt häftigt och gör att stadsbilden också blir mer levande och vital. Det är ju något av det bästa konst kan åstadkomma bland husens räta linjer.

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak