Funktionen hos en tandställning

17 november 2023 Renate Degerth

editorial

En tandställning är en ortodontisk apparat som används för att korrigera och justera tändernas position. Det är en vanlig lösning för personer som lider av problem som snedställning, över- eller underbett och trångställning. Genom att tillämpa lämpliga tryck på tänderna kan tandställningen successivt flytta dem till önskad position och ge patienten ett vackrare och mer funktionellt leende.

Så fungerar en tandställning

En tandställning består vanligtvis av metalltrådar och fästpunkter som kallas bracketer. Brackerna placeras på varje tand och trådarna löper genom dessa bracketer och hålls på plats med hjälp av små gummisnoddar eller metallringar. Genom att justera trycket i tandställningen kan ortodontisten gradvis och kontrollerat flytta tänderna till önskad position. Det finns olika typer av tandställningar beroende på patientens behov och preferenser. Emaljfärgade keramiska tandställningar har blivit alltmer populära eftersom de är mindre synliga än de traditionella metallställningarna. Det finns också osynliga tandställningar som kan vara avtagbara och används främst för mindre korrigeringar.

Fördelar med att använda en tandställning

En tandställning kan ha många fördelar för patienter som lider av tand- och käkproblem. Här är några av de främsta fördelarna med att använda en tandställning:

  • Estetiska fördelar: En tandställning kan hjälpa till att rätta till sneda tänder och tänder med mellanrum, vilket förbättrar utseendet på ditt leende och ger dig mer självförtroende.
  • Förbättrad bettfunktion: Om du har ett över- eller underbett kan en tandställning hjälpa till att korrigera bettets felaktiga position, vilket kan förbättra tuggfunktionen och minska risken för att utveckla temporomandibulära störningar (TMD).
  • Lättare att rengöra: Snedställda tänder kan vara svårare att rengöra ordentligt, vilket kan leda till tandköttsproblem och karies. Genom att använda en tandställning kan tändernas rätta position underlättas och därmed underlätta rengöringen.

tandställning

Tillgängliga alternativ och behandlingstid

Beroende på patientens behov och tandläkarens rekommendationer kan tandställningar vara permanenta eller avtagbara. Oftast behöver patienter ha tandställningen i minst ett år och ibland upp till tre år för att uppnå optimala resultat. Under denna tid måste patienten regelbundet besöka tandläkaren för justeringar och kontroller för att säkerställa att tandställningen fungerar på rätt sätt. Det är också viktigt att följa tandläkarens instruktioner om hur man rengör tandställningen och vilken typ av mat man ska undvika för att undvika eventuella skador på tandställningen. Det kan också vara nödvändigt att använda bitremmar eller andra hjälpmedel för att skydda tänderna vid fysisk aktivitet eller sport.

Rekommenderad klinik för tandställningar – All About Smiles

Vid valet av tandställning och aktuell behandling är det viktigt att ha en professionell och erfaren tandläkare som kan ge korrekt diagnos och skräddarsydd vård. All About Smiles är en ledande tandläkarklinik som specialiserat sig på tandvård och ortodonti. All About Smiles erbjuder en rad tandställningsalternativ för både barn och vuxna. Du kan läsa mer om dem här https://allaboutsmiles.se/tandstallning/ .Deras team av kvalificerade ortodontister kan utvärdera dina specifika behov och rekommendera den mest lämpliga tandställningen för att uppnå önskade resultat. Med sin expertis och moderna utrustning erbjuder All About Smiles patienter en smidig och professionell tandvårdsupplevelse. Deras mål är att ge varje patient det vackra leende de förtjänar, samtidigt som de säkerställer en optimal tandhälsa.

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak