En ovälkommen gäst i hemmet – Svartmögel

16 september 2019 william eriksson
En ovälkommen gäst i hemmet - Svartmögel

Att bo i hus innebär ofta mycket glädje – men det är samtidigt mycket att hålla reda på. Det är viktigt att huset är brandsäkert, väl isolerat, inbrottssäkert och dessutom att inomhusluften är ren och säker att andas. Om badrummet eller något annat fuktigt ställe i huset inte ventileras tillräckligt bra kan mögel uppstå. En vanlig form av mögel är svartmögel. Läs vidare för information om svartmögel och hur det uppstår. 

 

Vad är svartmögel?

Svartmögel kan vara riktigt farligt och det är viktigt att det upptäcks i tid så man kan minimera skadorna. Svartmögel bildar gifter i gasform vilket innebär att giftet sprids via luften. Om man andas in stora mängder svartmögel under en längre tid kan det leda till allergier och andra hälsobesvär. 

Om du upptäcker att du har svartmögel i badrummet är det ett tecken på att fukten efter att du duschat och dylikt inte ventileras ut ordentligt. Ventilation är mycket viktigt i badrum eftersom det lätt bildas mögel och fuktskador annars. Några enkla saker man kan göra för att hjälpa badrummet på traven är att alltid ha dörren öppen efter att man duschat eller tagit ett bad. Då vädras fukten effektivt ut ur badrummet.

 

 

Svartmögel är inte kräset

Svartmögel förekommer inte bara i badrum. På alla ställen i ett hem där fukt lätt bildas kan också svartmögel förekomma. Till exempel i köket, källaren eller på vinden. Håll utkik efter små mörkgröna/svarta prickar på ställen där det bildas fukt. Det är vanligt att möglet fäster i fogarna kring kaklet i anslutning till handfat, diskbänkar och duschar. Om du upptäcker ett fåtal små prickar av svartmögel kan det kännas ganska så lågprioriterat att åtgärda det. Men faktum är att svartmögel sprider och koloniserar sig mycket snabbt. Så det bör åtgärdas så fort det upptäcks. Om du vill lära dig mer om svartmögel och hur det bekämpas, läs mer här

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak