Behöver aktiebolag i Skåne anlita redovisningsbyrå i Skåne?

11 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Behöver aktiebolag i Skåne anlita redovisningsbyrå i Skåne?

Olike företagsformer har olika för- och nackdelar. I Sverige var det länge ganska dyrt att starta exempelvis ett aktiebolag, men på senaste tid så har det blivit både lättare och billigare. Vilket gör att det idag startas fler aktiebolag än tidigare. Men vad är då aktiebolag?

Ett aktiebolag, även kallat AB, är en typ av bolag som har vissa begränsningar av sitt ansvar gentemot ägarna. I de flesta fall är aktieägarna i ett aktiebolag endast ansvariga för det belopp som de har investerat i bolaget. Detta till skillnad från en enskild näringsidkare eller ett partnerskap, där ägaren är personligen ansvarig för alla skulder som uppstår i företaget.

redovisningsbyrå

En separat juridisk enhet

Ett aktiebolag inrättas vanligtvis som en separat juridisk enhet, vilket innebär att det har ett eget bankkonto och kan stämma och bli stämd oberoende av sina ägare. Det måste också följa olika bestämmelser som gäller för företag, t.ex. att lämna in årsredovisningar och hålla årliga bolagsstämmor.

För att bilda ett aktiebolag måste du lämna in vissa handlingar till ditt lokala Companies House. Dessa inkluderar företagets bolagsordning och memorandum of association. Du måste också utse minst en direktör och en sekreterare. Du behöver inte anlita en revisor, men det är tillrådligt att göra det om du inte är bekant med redovisnings- och skattebestämmelser. En revisor kan hjälpa dig med bland annat att upprätta årsredovisningen och lämna in skattedeklarationer. Så även om du inte behöver en revisor så skulle jag absolut rekommendera det, kolla exempelvis med Andrea K Redovisning. 

Det finns flera saker du måste ta hänsyn till om du funderar på att starta ett aktiebolag. En viktig faktor är hur mycket pengar du har att investera i företaget. Det är viktigt att du har en klar uppfattning om din ekonomiska situation innan du tar steget.

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak