Att arbeta som bokbindare är ett gammalt hantverksyrke

25 april 2022 patrick pettersson

editorial

 

Har man någon gång tänkt sig att ge ut en bok är en bokbindare kanske inte det första man tänker på. Det som först ger sig tillkänna i huvudet är förmodligen själva handlingen. Vad som ska utspelas i den här boken och vilka personer och intriger som ska vara med.  

En bokbindare är dock något som måste finnas till för att det färdiga alstret ska kunna säljas. Efter trycket av det litterära verket är gjort, är det dags för bokbinderi. Det är då allt tidigare arbete formas till en bok i det format och material du själv varit med om att bestämma.

En bokbindares vardag har förändrats 

Att vara bokbindare handlar om att vara petnoga. Här går det inte att hafsa fram ett resultat som ska bli bra. Det är minutiösa justeringar som gäller. Det är intressant att se att man idag fortfarande kan använda sig av samma slags träpressar och gjutjärnsmaskiner som på 1800-talet. 

Det gamla duger alltså ännu i allra högsta grad även om själva trycktekniken har förändrats. Lite har det ju gått framåt. Det finns helt andra vägar att gå för att få sin bok tryckt och såld, inte minst på internet. Men själva hantverket görs för hand om det ska bli en riktig inbunden bok. 

 

Bokbinderi

 

En digital värld förändrar en bokbindares inkomstmöjligheter

När det gäller att ge ut och trycka böcker finns det många alternativ. De flesta sker numera digitalt. Att tänka sig ett yrke som bokbindare innebär att man ska hantera böcker, broschyrer och häften. Därtill kommer tidskrifter och andra trycksaker, som till exempel små häften som beskriver en verksamhet. 

Bokbinderi har länge varit ett uppskattat hantverk. Idag är det inte så mycket som sker uteslutande med händernas hjälp. Man har tillverkat maskiner som utför det tyngsta arbetet. Det är bra för alla de som arbetar. 

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak