Att välja skola för ditt barn

17 april 2019 jonas olsson
Att välja skola för ditt barn

I och med skolvalet har alla barn och ungdomar större möjlighet att välja den skola de vill gå på. Sedan reglerna har börjat göras har fler och fler skolor börjat profilera sig på olika sätt. För en del kan det självklara alternativet vara att ta den skola som ligger närmast bostaden. Men det kan vara värt att ta en titt på de andra alternativen som finns. Vad har de att erbjuda? Finns det något mitt barn skulle vilja fokusera mer på utöver den undervisning som räknas som standard?

 

Vad vill du med ditt barns skolgång?

Självklart vill du att ditt barn ska få en bra utbildning. Vi är lyckligt lottade i Sverige som har ett väl utbyggt utbildningssystem. De flesta skickar lyckligt iväg sina barn till skolan i vetskapen om att de blir väl omhändertagna. Det kan ändå vara bra att ställa frågor som ger dig en tydlig bild av hur just ditt barns skola fungerar. Är det en stor eller liten skola och hur påverkar det mitt barn? På vilket sätt jobbar lärarna med att uppnå målen? Om ditt barn har speciella behov, hur tillgodoses det? Vilka arbetssätt finns på skolan? Är det en skola med profilering? Hur ser den ut och vad kan det bidra med till mitt barns utveckling?

 

Olika typer av profileringar

Det finns olika profileringar som ger ditt barn en möjlighet att träna på och bli bättre på ett speciellt område. Vanliga inriktningar är till exempel musik eller idrott. Det är också vanligt med språk. Här är ett exempel på en engelsk-svensk tvåspråkig skola i Eskilstuna. Utöver det är det möjligt att välja pedagogisk inriktning som ges via inriktningarna Waldorf, Reggio Emilia och Montessori. Möjligheterna är många och utbudet växer hela tiden. Vad vill du ge ditt barn ett försprång i? Varför inte ta chansen att ge ditt barns intressen större utrymme att utvecklas redan från skolstarten?

 

Fler nyheter

06 oktober 2022

Fördelar med tak